Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde is een vak apart, waar we bij De Tandarts uiterst goed mee om kunnen gaan. Het is voor uw kind is het belangrijk tijdig een bezoek te brengen aan de praktijk, om zo met ons en de omgeving vertrouwd te raken.

Door in een vroeg stadium aandacht te besteden aan het gebit van uw kind kunt u voorkomen dat uw kind angst voor de tandarts opbouwt. Wij verzorgen de periodieke controle en geven u tips hoe u het beste het gebit van uw kind kunt onderhouden.

Op controle bij onze kindertandarts in Raamsdonksveer

De landelijke richtlijn geeft aan dat het belangrijk is bij kinderen vanaf twee jaar een periodieke controle uit te voeren. Speciaal voor controles en behandelingen van jonge patiënten is er een ervaren kindertandverzorgster in onze praktijk werkzaam. Zij is op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van kindertandheelkunde en zorgt ervoor dat uw kind met plezier naar De Tandarts gaat.

Poetsen op de juiste manier

Vanaf de doorbraak van de eerste tandjes is poetsen noodzaakelijk. Bij doorbraak van de tandjes is het glazuur namelijk het meest kwetsbaar. Om deze reden is het van belang dat er gepoetst wordt met een speciale tandpasta en tandenborstel. U kunt hiervoor het beste een zachte peutertandenborstel gebruiken met bijpassende peutertandpasta. De fluoride in de peutertandpasta zal ervoor zorgen dat de tandjes beter tegen gaatjes beschermd worden. Onze kindertandarts zal u adviseren wanneer uw kind over kan stappen op reguliere tandpasta en een elektrische tandenborstel. Vanaf anderhalf jaar kunt u uw kind geleidelijk laten wennen aan tweemaal daags poetsen.

Eten en drinken

Door verkeerde voedingsgewoontes kan cariës en erosie ontstaan. Verantwoord omgaan met suiker en sterke zuren is daarom belangrijk voor behoud van een gezond gebit, zeker bij kinderen bij wie de tanden nog extra gevoelig zijn. Suiker is de voedingsstof voor de bacteriën die cariës veroorzaken. Omdat na consumptie suiker ca. één uur op het gebit blijft zitten, is het wenselijk het aantal “zoetmomenten” per dag beperkt te houden. Meer dan 5 “zoetmomenten” zijn zeer schadelijk voor het gebit van uw kind. Ook consumeert uw kind ongemerkt suiker in frisdranken, drop, (gezoete) babyvoeding, vruchtensappen etc. Het is verstandig om uw kind op jonge leeftijd al te laten wennen aan het drinken van water in tegenstelling tot zoetere dranken.

Naast suikers zijn ook sterke zuren schadelijk voor uw gebit, omdat hierdoor de glazuurlaag van uw gebit kan oplossen. Dit noemt men erosie. Sterke zuren zitten o.a. in maagzuur, frisdranken zoals cola en ijsthee en vruchtensappen. Kindertandheelkunde bestaat voornamelijk uit preventieve zorg, dus het is van belang dat u let op de voeding van uw kind.

Meer weten over kindertandheelkunde?

De Tandarts helpt u graag met de verzorging van het gebit van uw kind. Ons speciale team zorgt ervoor dat uw kind zich op zijn gemak voelt en nooit met angst naar De Tandarts hoeft te gaan. Wilt u meer weten over onze specialisatie in kindertandheelkunde? Neem dan contact met ons op door te bellen naar:

 0162-521546.