Kroon en brugwerk

Kronen en bruggen zijn duurzame en esthetische oplossingen voor herstel verzwakte of vervanging van afwezige tanden en kiezen. Kronen en bruggen kunnen essentieel zijn voor het behoud van uw gebit op lange termijn.

Kronen

Als een tand of kies erg verzwakt is door een wortelkanaalbehandeling of een grote vulling, wordt er vaak een kroon geadviseerd. Dit is een keramische kap die de tand of kies tegen onherstelbare breuk beschermt.

Bruggen

Wanneer één of meer tanden of kiezen ontbreken, kan de ruimte weer opgevuld worden door een brug. Een brug zorgt voor beter kauwvermogen en verbetering van het uiterlijk. Daarnaast voorkomt een brug dat de overige tanden en kiezen gaan verschuiven.

Materiaalkeuze

Een kroon of brug bestaat uit een onderstructuur en een porseleinen toplaag. Wij werken bij de tandarts natuurlijk volledig metaalvrij. Dit is veel fraaier en verminderd de kans op reacties van het tandvlees.

Kronen en bruggen kunnen jarenlang meegaan. Goed onderhoud, zoals optimale mondhygiëne en regelmatige controle, is echter ook hier het sleutelwoord.

De behandeling

Controle van de tand of kies

Er wordt een foto gemaakt om de wortels te beoordelen. Bij ontsteking van de zenuw of de wortelpunt wordt eerst een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.

Het beslijpen

Er wordt een dun laagje van de tand of kies verwijderd, zodat er ruimte ontstaat voor het maken van een mooie kroon.

De afdrukname

De afdruk van de tand of kies gaat naar het laboratorium gestuurd waar de kroon zal worden vervaardigd.

Kleurbepaling

In de meeste gevallen wordt de kleurbepaling door de tandtechnieker gedaan om tot een optimaal esthetisch eindresultaat te komen.

Plaatsing

Na enkele weken wordt de door het laboratorium vervaardigde kroon op de tand of kies gecementeerd.

Contact

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of u inschrijven als patiënt?
Neem contact met ons op. Wij ontvangen u graag in onze praktijk.

Naar contact