Preventie

Bij De Tandarts leggen wij zeer veel nadruk op de mondhygiëne ter voorkoming van problemen aan het gebit en tandvlees. Deze problemen ontstaan vaak doordat de mond niet adequaat wordt gereinigd.

Is de mondhygiëne onvoldoende of is het tandvlees ontstoken, dan maken wij voor u een afspraak bij de preventie-assistente of de mondhygiëniste in onze praktijk.  

Ontstoken tandvlees

Wanneer tandplak niet goed verwijderd wordt, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat tandvlees ontstoken raakt. Dit heet gingivitis.

Veel mensen zijn zich niet bewust van ontstoken tandvlees, omdat dit in het begin vaak weinig klachten geeft. Wordt er echter geen aandacht aan besteed, dan kan dit gepaard gaan met verlies van het kaakbot rondom de tandwortel. Dit heet parodontitis. Hierdoor kunnen op  termijn tanden los gaan staan en zelfs verloren gaan. Door deze chronische ontsteking kunnen zich andere algemene gezondheidsklachten ontwikkelen, zoals hart- en vaatziekten.

Bezoek aan de mondhygiënist

Indien parodontitis (aanhechtingsverlies van het kaakbot rondom de wortel) is geconstateerd, verwijzen wij u naar de mondhygiënist. Zij kan samen met u verdere schade voorkomen.

Tijdens het eerste bezoek worden de problemen in kaart gebracht. Afhankelijk van de mate van de aandoening zullen vervolgafspraken gemaakt worden. Om uiteindelijk een stabiele situatie te kunnen handhaven is goede nazorg noodzakelijk.

Bij enkel gingivitis (tandvleesontsteking) is bezoek aan de preventie-assistente meestal voldoende. Zij zal uw gebit reinigen en tonen hoe u het beste uw gebit kunt verzorgen.

Gebitsverzorging

Dagelijks verzorging van uw gebit en tandvlees is essentieel voor behoud van een gezonde en stralende mond.

Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Wij adviseren tweemaal daags vier minuten met fluoridehoudende tandpasta te poetsen. Uit onderzoek is gebleken dat elektrisch poetsen het beste resultaat geeft indien de borstel goed gehanteerd wordt en men zorgvuldig te werk gaat.

Tussen tanden en kiezen komt de borstel echter niet. Hiervoor is dagelijks gebruik van stokers en/of ragers noodzakelijk.

Eten en drinken

Door verkeerde voedingsstoffen kan cariës en erosie ontstaan. Verantwoord omgaan met suiker en sterke zuren is daarom belangrijk voor behoud van een gezond gebit.

Suiker is de voedingsstof voor bacteriën die cariës veroorzaken. Omdat na consumptie suiker ca. één uur op het gebit blijft zitten, is het wenselijk het aantal “zoetmomenten” beperkt te houden. Meer dan 5 “zoetmomenten” per dag zijn zeer schadelijk voor uw gebit. Let op: u consumeert ongemerkt suiker in fruit, drop, vruchtensappen etc. Ook suiker in de koffie en thee telt mee!

Naast suikers zijn ook de sterke zuren schadelijk voor uw gebit. Hierdoor kan erosie ontstaan: gebitsslijtage door het oplossen van de glazuurlaag van uw gebit. Sterke zuren zitten oa. in maagzuur, frisdranken zoals cola, ijsthee en vruchtensappen.

Roken

Dat roken slecht is voor de gezondheid weten we allemaal. Minder bekend is de invloed van roken op ons gebit. Rokers hebben meer kans op het ontstaan van afwijkingen in hun mond dan niet-rokers, zoals ontstoken tandvlees, verkleuring en zelfs mondkanker.

Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen, waardoor het tandvlees minder snel gaat bloeden. Hierdoor kan het ontstoken tandvlees in het begin over het hoofd worden gezien, met als gevolg dat de ontsteking zich ongemerkt kan uitbreiden.

Roken kan ook leiden tot een verkleuring van tanden en kiezen, die veel moeilijker te verwijderen is dan de aanslag van bijvoorbeeld thee. Rokers kunnen slechter proeven en ruiken dan niet-rokers en roken is één van de oorzaken van een slechte adem. Tenslotte hebben rokers een grotere kans op het ontstaan van mondkanker dan niet-rokers.

Contact

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of u inschrijven als patiënt?
Neem contact met ons op. Wij ontvangen u graag in onze praktijk.

Naar contact